Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Al`Aqabah 2009

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    Кажете със какви фотоапарати тръгвате ?
    За ефективни снимки, трябва нещо малко, компактно, с готина матрица.
    С про апарати, ще изпускате готини моменти, със сапунерки, има вероятност за лоши снимки.
    Аз тръгвам с PENTAX K100D Super с два обектива 18-55 и 55-300. Снимките в движение ги прави любимата ми съпруга и стават много добри /поне според мен/. Всичко е тествано и няма да изпуснем нищо.

pegasoto с какво пътувахте ?

Ние вече сме събрали цялата информация, моторите са ни подготвени и до 24 април ще са тествани, имам карти хартиени, защото за GPS не намерих. Тече лека подготовка по закупуване на фланелки за пътуването, екипи за моторите и остават само визите и карнетите. Мен би ми било интересно нещо много характерно за тези райони като отношение на хората, пътищата и други специфични неща. Аз лично доста пъти съм бил в Турция и за там знам как стоят нещата, но по-надолу не съм слизал.
    Ти ползва ли някакъв GPS
    Последно редактирано от giorgio; 13-03-09, 17:48.

Коментар

До: Al`Aqabah 2009

Пътувахме с това - Nissan Pathfinder '98: тук и тук

За пътищата можеш да бъдеш спокоен - като качество са по-добри от българските (няма ги ненадейните кратери след всеки завой), т.е. това на което си свикнал в Турция, ще намериш и там.

Хората са много приветливи и гостоприемни.

Ето този човечец ни покани в къщата си и ни запозна с целия си харем (той е на 24г, а вече имаше 4 жени и 9 деца!!!) само минути след като бяхме спрели да снимаме в селото, въпреки че не отбираше и сричка английски или друг наш известен език. като цяло тамошните са услужливи и големия ни проблем беше да намерим начим да си трагнем от талпата след като примерно сме спрели да питаме за посоката.

GPS карти аз също не можах да открия за района. Най-доброто за Сирия, с което разполагах и което що годе отговаряше на терена беше WorldMap на MapSource. Тук разбира се става въпрос за знайните и незнайни пътчета в Сирийската пустиня - положението там беше сложно. Това което виждахме на GPS-а не отговаряше на терена и карахме почти цял ден само по компас (напуснеш ли основните дестинации няма и кой да попиташ). Така беше между яз..Ефрат и Палмира. Иначе главните пътища си имаше в MapSource-а, че дори и верни бяха Когато се рових преди година за карти на района, попаднах на мнение в чужд форум, че под натиск на щатите всички карти които са били налични в уеба след конфликта в Персийския залив са били свалени и наистина попадах на "празни" линкове. Странното е че карта с добра резулюция не успях да намеря дори по книжарниците им... В южна Турция, след Газиантеп до границата пробвах iGo, и съответно си изпатих - вкара ме по черни пътища в горите и загубихме много време и на отиване а и на връщане.

Нещо важно, което трябва да знаете е, че в Сирия на границата се плаща и за влизане и за излизане, и то солено (за всяко превозно средство + всеки пътник). Ако сте с дизелови автомобили е двойно или тройно. Тъй като ние ходихме и до Йордания, минахме два пъти по тази процедура. На границата е голяма бюрокрация. Ще се опитват да ви искат пари, не давайте! Ако ви интересуват точните суми, мога да ги намеря из записките си.

В големите градове движението е отвратително, не се спазват никакви правила и знаци и аз лично гледах да ги избягвам.

В Йордания е съвсем по-цивилизовано и "туристическо". Между Аман и Петра има два пътя - единия е магистралата, другия е точно покрай мъртво море и е адски живописен. Препоръчвам го горещо за мотори. Пътя е планински, с хубажи завои като през цялото време се любуваш на морето под теб.

Това е засега, което се сещам. Ако мога с още нещо да помагам - с усоволствие...
      Последно редактирано от pegasoto; 13-03-09, 15:13. Причина: неправилно качени снимки

Коментар

Днес, в бързината слях постовете на pegasoto и boiko73. За съжаление софтуера не разрешава да си поправя грешката, за което моля, да бъда извинен!
        Ето липсващия пост на pegasoto:
        Привет,

Септември месец реализирахме една мечта с група приятели - 17 дена и 8000км по следния маршрут:

София - Стара Загора - Свиленград - Одрин - Истанбул - Анкара - Кирсехир - Кайзери - Малатия - Кахта - Килиш -
        Африн - Алепо - АлБаб - АрРаках - Палмира - Дамаск - Аман - Петра - Вади Рум - Мъртво Море - Мадаба - Аман -
        Дамаск - Химс - Тартус - Крак де Шавалиерс - Хама - Апамеа - Алепо - Газиантеп - Кайзери - вр.Ерджиес - Кападокия - Памук Кале - Бергама - Чанак Кале - Одрин - София

Спахме почти изцяло на палтки, с изключение на две вечери в хотели в Палмира и Дамаск. Снимки от пътуването, естествено силно редуциранни като бройка можете да видите тук.

Ако мислите, че мога да съм ви полезен с "прясна" информация за приключението Ви - на линия съм да отговарям Имам записки с харчовете, които сме направили, които мога да предоставя също.

Успех в начинанието!
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
          ... имам карти хартиени, защото за GPS не намерих...
          Zumo-то дойде ли ?
          ______2
          Е = MZ

Коментар

Нещо важно, което трябва да знаете е, че в Сирия на границата се плаща и за влизане и за излизане, и то солено (за всяко превозно средство + всеки пътник).
            не съм го проверил лично, но таксите са по около $35 на влизане и на излизане

Коментар

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
              Давай маршрута
              Дафин се подготвя за пътуване в тази посока, по същото време. Сам или с мен.
              Израел? Влизате ли?
              Връщането, как сте го намислили ?

димо, не се чуди приятелю, а влизай в организацията и вмесо да се облизваш покрай момчетата да вреътнем един паралелен маршрут с няколко контролни точки, в които да се засечем с тях

Коментар

Да бе Дафине, но ти виждаш колко са подредени момчетата (и момичетата )
                1-ви ден - 24 ти април
                2 ри
                и т.н.
                а ти докъде си ...
                Ако искате ей така за купон да си забодем една точка и да се срещнем там. Да речем на 2ри май.
                Примерно :
                N29 38`18.18`` E35 26`25.25``

Ето така изглеждало. Аз си избирам предното храстче

Последно редактирано от Димо; 14-03-09, 02:52. Причина: правопис
                ______2
                Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
                  Да бе Дафине, но ти виждаш колко са подредени момчетата (и момичетата )
                  1-ви ден - 24 ти април
                  2 ри
                  и т.н.
                  А ти не виждаш какво е написал Бойко в края на поста си с маршрута и картата

Коментар

Добро утро,

Разходите по влизане/излизане в Сирия и Йордания са както следва:

1.Сирия-36 щ.д.(застраховка)+62 щ.д.(временен внос-валидно само ако нямате Карнет де Пасаж)+1 щ.д. входна туристическа такса.

2.Сирия/Йордания граница-излизане от Сирия-1 щ.д.изходна такса.

3.Йордания-22 JOD (застраховка)+ 15 JOD(временен внос-валидно само ако нямате Карнет де Пасаж) 1EUR= 1.01 JOD-септ./окт.2008

4.Йордания/Сирия граница излизане от Йордания 5 JOD/човек+5 JOD/мотор.

5.Сирия-повторно влизане= т.1 +1 щ.д. изходна такса на излизане Сирия/Турция

Точки 4+5+5=1(връщане),както знаете не съм я правил,но информацията е от германци,които срещнахме в Йордания,бяха така любезни да ме информират при връщането си.

1USD=45 SYP-септ./окт.2008
                    1EUR=65 SYP-септ./окт.2008
                    1л А89-оловен = 40SYP-септ./окт.2008

1EUR= 1.01 JOD(септ./окт.2008
                    1л А 95 безоловен = 0,75JOD-септ./окт.2008

Поздрави,
                    търся си подписа....

Коментар

Поиграх си малко с допълнителна информация,която може да ви е необходима....то тази година надолу,като гледам ще е инвазия.
                      Умишлено ги пускам така:

English name // Arabic name // Latitude Longditude // altitude // What is it ?

ALEPPO // HALAB// N36 12.182 E37 09.523 // Aleppo City

AMMAN // //N31 56.992 E35 55.993 // Amman City

Apamea //(Afamia) // Afamea N35 25.055 E36 24.232 // Apamea (Roman ruins)

BAGDADCAFE // // N34 04.941 E37 30.452 // altiude 879 m //Bagdad Café -едно от трите по пътя за Дамаск

DAMASCUS// DIMASHQ // N33 30.000 E36 18.002 // Damascus city

Hama// (Hamah) Hamah // N35 08.001 E36 44.997 //Hama city

JESUS BAP// // N31 50.240 E35 32.958 // altitude -388 m // Jesus Baptism site (Jordan side)

KRAK de chevaliers// // N34 45.446 E36 17.740 650 m Crusader castle (Excellent !!)

Maaloula/ Ma`Lula // N33 49.991 E36 32.988 // Maaloula town-Манастира Св.Текла,местните и до ден днешен говорят АРАМЕЙСКИ

Dead SEA // //N31 43.133 E35 35.245// altitude -398 m //Dead Sea resort hotels

PALMYRA// // N34 33.229 E38 16.253 //altitude 408 m //Palmyra Ancient roman city (excellent !!!)

WADI MUSA// N30 18.981 E35 28.966// = ПЕТРА

WADIRUM// WADI RUMMEN //N29 38.167 E35 21.657// Wadi Rum desert

Контакт на ферибот Al'Aqabah-Nuweiba:

Arab Bridge Maritime Offices

Jordan
                      Headquarters - Aqaba :
                      Tel : +962-3-2092000
                      Fax: +962-3-2092001

Passengers Terminal – Aqaba Port :
                      Tel : +962 -3-2013236
                      : +962-3-2013240
                      Fax: +962-3-2033846

Aqaba Office :
                      Tel : +962-3-2013237
                      Fax: +962-3-2092001

Amman Office :
                      Tel : +962-6-5859554
                      Fax: +962-6-5859455

Customer Care Unit :
                      Tel: +962-6-5506040

Egypt
                      Cairo Office :
                      Telefax:+20-2- 22604949

Nuweiba Office :
                      Tel : +20-69-3520365

Iraq
                      Baghdad Office :
                      Tel : +964-1-7174758
                      Fax: +964-1-7192120

Email : info@abmaritime.com.jo
                      website : www.abmaritime.com.jo

Sales Agent :

Jordan
                      All licensed tour operators around the country
                      Jordan Express Tourist Transport Co. (JETT) :
                      Tel : +96265664146
                      Fax: +96265664147

Egypt
                      Canal Shipping Agency / Cairo:
                      Tel : +20-2-22620036
                      TeleFax: +20-2-22630730
                      Alexandria :
                      Tel : +20-3-4862067
                      Sharm El-Sheikh :
                      Tel : +20-69-3661502
                      Sweiss :
                      Tel : +20-62-3330406
                      Port Said :
                      Tel : +20-66-3245849
                      Nuweiba :
                      Tel : +20-69-3520472

Saudi Arabia
                      Al Fozan International Transportation Services
                      Riyadh :
                      Tel : +966-1-4051028
                      Al Kaseem :
                      Tel : +966-6-3241559

Saudi Public Transport Co. (SAPTCO) :
                      Tel : +966-1-2132318

Kuwait
                      Kuwait and Gulf Association for Transportation :
                      Tel : +965-4-610769

Syria and Lebanon
                      Arabic Union for Land Transportation
                      Damascus and Beirut :
                      Tel : +963-11-2310056

Надявам се да ви е полезно.

Поздрави
                      Последно редактирано от Мони; 14-03-09, 09:40.
                      търся си подписа....

Коментар

Димо, Дафине на пръв поглед изглеждаме подредени, щото като чакаме датата си чешем езиците какво ще направим. В крайна сметка след като тръгнем съм сигурен, че тази иначе така добре направена от мен програма ще се наруши. Аз лично като тръгна не гоня цели, а карам за кеф и максимално много неща гледам и СНИМАМ. Единствената цел е на 09.05.2009г. да се върнем в България естествено като сме минали по маршрута. По тази причина нямам понятие примерно на 02 май къде ще бъдем. Най - добре елате с нас за да увеличим кервана и после ако искате да ходите в Египет, Израел ще продължите. Аз в Египет няма да ходя, щото Мони ми каза, че е много гадно А и е крайно време вече да се съберем на по една бира, че да се запознаем. Нали живеем в едно и също село. .

МОНИ от последната информация ще се възползвам.

Коментар

Още малко систематизирано,като места на които можете да спите като уей-пойнтс и цени:

Turkey-Kapadokya:
                          Goreme- Kaya Camping GPS N38 38 12.4 E34 51 14.8 - 17.00 YTL
                          Goreme- Camping Panorama N38 38 49.3 E34 49 17.8 - 10.YTL душове с топла вода и басейн

Syria:
                          20/25 km преди Allepo-Camping GPS N36 08 23.2 E36 52 34.9 15USD-не съм го ползвал само,като инфо...при Бойко съм оставил координатите на хотела.

Crack Des Chevalliers GPS N34 45 26.8 E36 17 44.4 Camping 20USD,точно до гл.вход на замъка,а срещу замъка има и хотел със страхотна панорама към замъка,отново при Бойко съм оставил координати.

Palmyra-семеен Hotel GPS N34 32 46.1 E38 16 28.4, 20EUR двойна стая+пералня в стаята+закуска,всичко в цената.

Damascuss hotel Salam GPS N33 30 39.8 E36 17 30.8 30USD,няма място за паркиране на мотори,при Бойко съм оставил телефон на колега моторист,който работи в посолството на БГ,където ние си бяхме паркирали нашите.

Jordan:

Dead Sea Resort hotel SPA GPS N31 43 07.3 E35 35 26.9 140EUR двойна стая и това е най-евтиния вариант.Допулнителни варианти са да търсите в Аман или Мадиба-на около 30 км от Мъртво Море .

Wadi Mussa(Petra) Spring hotel GPS N30 19 28.1 E35 29 51.5 12JOD без баня и 20JOD двойна стая с душ.

Допълнително,ако се сетя ще публикувам.

Поздрави
                          търся си подписа....

Коментар

Ей, тоз Мони - ти стана катализатора на това пътуване, от теб черпим основната практическа информация и съветите ти ще ни спестят доста усилия и средства - огромно "Благодаря"

По отношение на стегнатата организация - на Бойко задачата е да прокарва маршрути и да съставя планове, а моята - да ги "тунинговам"

Коментар

Първоначално публикуван от ЗМЕЙ Преглед на мнение
                              Ей, тоз Мони - ти стана катализатора на това пътуване, от теб черпим основната практическа информация и съветите ти ще ни спестят доста усилия и средства - огромно "Благодаря"

По отношение на стегнатата организация - на Бойко задачата е да прокарва маршрути и да съставя планове, а моята - да ги "тунинговам"
                              Внимавайте с "тунингите",кой ще е пръв отляво в редичката докато п..шкате,не за друго,но доста вятър духа........нали сме за това с каквото мове памагам.

За тези,които(ако) ще влизат в Израел,непременно разговаряйте преди влизане с Розенфелд Шипинг дали върви фери-то?!,януари и февруари по събитията около ивицата "ГАЗА" със сигурност не вървеше.

Знаете--ВЛЕЗЕТЕ ЛИ ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА!!!!!!!

Rosenfeld Shipping GPS N32 49 15.4 E34 59 48.7 http://www.rosenfeld.net/

Хостел в Тел-Авив GPS N32 05 44.9 E34 47 19.7 цена 75евро дв.стая
                              Хотел в Назарет GPS N32 41 46.0 E35 17 14.5 цена 90 щ.д. дв.стая
                              Хостел Хайфа GPS N32 49 09.8 E34 59 52.5 цена 64евро ед.стая

търся си подписа....

Коментар

Ех,Египет....как ми липсвааа и все пак може да размислите поздрави и успех
                                Прикачени файлове
                                Последно редактирано от Ico_Ns; 14-03-09, 11:52. Причина: дописване
                                Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X